Izvajamo predoglede živilskih obratov in strokovno svetujemo pri vzpostavitvi učinkovitega HACCP sistema. Nosilec živilske dejavnosti mora v okviru notranjega nadzora zagotoviti zdravstveno ustreznost živil v vseh fazah proizvodnje in prometa z živili. Nosilec živilske dejavnosti v tem primeru pa je vsak, ki:
- izvaja proizvodnjo vseh vrst živil,
- izvaja predelavo vseh vrst živil,
- izvaja promet vseh vrst živil (tudi če jih zgolj začasno skladišči) in
- pripravlja in servira živila za končnega potrošnika.
To zagotovi na podlagi HACCP sistema, kateri je zakonsko opredeljen v četrtem členu Pravilnika o higieni živil (Ur. list RS, št. 60/02, 104/03, 11/04, 51/04).
Nosilec živilske dejavnosti mora za izvedbo načel HACCP sistema vzpostaviti postopke verifikacije, s katerimi bo ugotovil ali se vsi elementi HACCP sistema izvajajo tako, da je zagotovljena zdravstvena ustreznost oz. varnost končnega izdelka.
Izvajanje verifikacije obsega:
- pregled in ocenjevanje dokumentacije spremljajočih higienskih programov in HACCP načrta,
- ogled dejanskega stanja (izpolnjevanje tehničnih in higienskih zahtev obrata ter obvladovanje proizvodnega postopka).
Verifikacijo morajo nosilci živilske dejavnosti izvesti enkrat letno oz. ob vsaki spremembi proizvodnega procesa.